fbpx
Revit'te Verimliliğinizi Artıracak 10 İpucu 2
Modern Mühendisin Araç Seti
19 Kasım 2019

Revit’te Verimliliğinizi Artıracak 10 İpucu

Revit'te Verimliliğinizi Artıracak 10 İpucu 3

Gelen soru ve talepler doğrultusunda Revit kullanırken sık karşılaşılan sorunları ve bu sorunların çözümlerini sizin için derledik.

1. Revit İçerisindeki DWG Dosyalarını Patlatmak (“Explode” Edilmesi)

Neden?

Bu durum DWG üzerinden gelen tüm çizgiler birer “linestyle” olarak içeriye alınır. Böylede içeriye direkt alınan bir CAD dosyası “explode” edildiğinde BIM modeline inanılmaz bir şekilde yeni çizgi sitilleri dâhil edecek ve modeli ağırlaştıracaktır.

Çözüm:

CAD dosyaları Revit içerisine alınmadan önce “Purge” seçeneği ile temizlenmelidir. Ancak yine de sorunla karşılaşılabilir. Asıl çözüm; DWG dosyalarını direkt içeri alınmaktansa link seçeneği ile projeye eklemektir.

Revit'te DWG Dosyalarını Patlatma

2. İnternet Üzerinden Revit Family Dosyaları İndirmek

Neden?

Birçok Family, içerisinde BIM modeliniz için gereksiz ancak tedarikçi için önemli URL, telefon numarası gibi parametreleri içermektedir. Bunlar proje başında dosyayı zorlayıcı nitelikte olabilirler ve temizlenmelidirler, fakat proje sonlandırılıp family dosyasını edindiğiniz markalar ile çalışıldığında; markaların kendi family’leri içerisindeki bu parametreler anlamlı hale gelebilirler. O aşamada bu parametreler family içerisine tekrardan eklenebilirler.

Çözüm:

Öncelikle proje başlarında revit içerisindeki standart family’leri kullanmayı denemeliyiz. Ancak bir süre sonra ihtiyaç duyulan family’ler ekip içerisinde üretilmelidir. Ayrıca internet üzerinden temin edilen family’ler; ilk etapta family editöründe açılıp temizlenmeli ardından projeye dâhil edilmelidir.

3. Workset’leri Eleman Görünürlük Filtresi Gibi Kullanılmak

Neden?

Workset’ler CAD kullanıcıları için birer görünebilirlik filtresi gibi algılanmaktadır ancak durum bu şekilde değildir.

Çözüm:

Workset’lerin amacı performans artırmak için modeli paylaşıma açarak birkaç kullanıcı yardımı ile tek bir merkezi dosya üzerinde çalışmayı düzenlemektir. Bu süreci birçok workset yerine minimun workset’ler ile ilerletmek gerekir. Eleman bazında sınıflandırmaktansa disiplin bazında daha genel sınıflar kullanmak önemli olabilir. Görünebilirlik filtresi için ise Revit içerisinde VV (Visibility Graphics) seçeneğini değerlendirmek iyi olabilir.

Revit Worksetler

4. Revit’te Çizimleri Detaylandırmak İçin Bir CAD Ürününe İhtiyaç Duymak

Neden?

Birçok kullanıcı sistem detayları, nokta detaylar veya shop drawing çizimleri için model verisinden daha karmaşık dokümanlara ihtiyaç duyar. Ancak bu süreçte bazı kişiler çözüm olarak CAD platformuna geri dönmeyi denerler. Bu durum kullanıcıları verimsiz bir sürece sürükler.

Çözüm:

Revit içerisinde zaten bu detayları görünümler özelinde ekleyebileceğiniz araçlar mevcuttur. En yaygın teknik, 3B modellere detay bileşenleri eklemektir. Ayrıca modele bağlı olmayan 2B nokta detayları çizmek için tamamen bağımsız olan Drafting View’ları da kullanma şansınız vardır. Bunlar Revit içerisinde güvenli bir 2D alan oluşturmanızı sağlarlar. Hatta isterseniz bu detayları sonradan model görünüşlerine “callout” halinde bağlayabilirsiniz.

Revit'te Çizimleri Detaylandırma

5. Revit’te Sahte Etiket ve Ölçüler Kullanmak

Neden?

CAD’de, istediğiniz görsel sonuçları hızlı bir şekilde elde etmek için genellikle çok sayıda “hile” vardır. Aynı şeyi Revit’te de yapabilirsiniz, ancak bu durum BIM modelinizi, birçok kişi bazlı hileler ve kontrol edilemez dokümanlar ile bozmanız anlamına gelir.

Örneğin tembel bir kullanıcı bir duvara açıklama eklemek amacıyla bir “Sahte Etiket” oluşturmak için; etiket parametresini doldurmak yerine, text butonu ile etiketin içerisine bir metin değeri bırakır. Bu da duvar türü değiştirilirse bile etiketin güncellenmeyeceği anlamına gelir.

Çözüm:

Tüm elemanlarınızda text komutundan uzak durarak ve doğru etiketleri kullanırsanız temiz bir proje süreci geçirebilirsiniz. Aslında revit birçok konuda uyarıcıdır. Örneğin bir etiket üzerine tıkladığınızda etiket içerisindeki yazı mavi olarak görünür, bu da yazılı değerin değiştirilmesi halinde duvar parametrelerinin de etkileneceği anlamına gelir.

6. Revit’te 2B Objeleri Aşırı Kullanmak

Neden?

Ne kadar 3B obje ne kadar 2B detay objesi veya detay çizgisi ekleneceği ile alakalı bir ikilem söz konusudur. Koordinasyon modeli için önemli objeler tembel bir kullanıcının elinde birer 2 boyutlu çizgiler halinde ifade edilmiş olabilir. Bu durum sağlıksız bir BIM modeline işaret eder.

Çözüm:

BIM sistemlerinde 2B söz onuşu değildir, her şey 3B bir modelden türer. Bu vesile ile yapı için gerekli ana elemanlar Revit içerisinde doğru kategoriden seçilerek yerleştirilmelidir. 2B detay objeleri veya çizgiler ancak görüntülere eklenecek ek detaylar için kullanılmalıdır.

7. Manuel Plan Notları Oluşturmak

Neden?

Plan notları belirli elemanların üzerine aldığımız bilgilendirme yazılarıdır. Bunları CAD sistemleri kullanırken sistematik olarak değil sırası geldiği zaman aklımıza gelen detayları yazmak için bile kullanırdık. Ancak Revit içerisinde bu tür detayları text yerine symbol kullanarak sistematik hale getirmemiz mümkündür.

Çözüm:

Generic Annotation Family ailesi içerisinde bulunan symbol family’si, family editörü ile özelleştirilerek içerisine yazılmış olan bilgileri direkt olarak görüntülemenizi sağlar. Bu bilgiler birer parametre halinde tanımlandığı için proje sürecinde değiştirme imkânınız vardır. Alınan plan notlarını sistematik bir sembol halinde “numara”, “açıklama” gibi parametreler ile beslerseniz daha düzgün bir çalışma süreci sağlanabilir.

8. Aşırı Detaylı 3 Boyutlu Model Oluşturmak

Neden?

Tasarımın müşteriye sunulması amacı ile tüm detayların 3 boyutlu modelde görüntülenebilmesi için yapılan hatadır. BIM sistemleri bir yapının doğru işlemesi amacıyla tasarım sürecinden saha sürecine varıncaya kadar her disiplinin 3 boyutlu koordinasyon modeli yapmasının gerekliliğini vurgular. Bu modellerin proje sürecinde düzgün gelişebilmesi için de detay seviyeleri oldukça önemlidir. Bu da tasarım konsept aşamasında veya inşaat aşamasında olsun ufak ve gereksiz model zorlayıcı detaylardan kaçınmayı gerektirir.

Çözüm:

Model imalat sürecinde direkt olarak parça üretimi için kullanılmayacaksa aslında 100 mm’nin altındaki detayları modellememek gibi bir kural buna çözüm olabilir. Ancak müşteri bazı detayları görmek istiyorsa o elemanlar için eklenen 3 boyutlu detayların yavaş çalışan bir model dışında zararı yoktur.

9. Revit’te Önemli Model Elemanlarını Yanlışlıkla Silmek

Neden?

Revit ile ilk tanışan kişiler levels veya grids gibi referans elemanlarını görünümlerde görmek istememesi veya sonradan tekrar çizebilirim gibi kararlar ile silme yoluna diğer. Ancak bu elemanlar tüm disiplinler için ortak dil oluşturan; tüm elemanların parametreleri ile bağlantı kurabilen referans elemanlardır.

Çözüm:

Eğer görünümlerde veya revizyon sürecinde diğer referansları görmek yoruyor ise “delete” yerine “Hide In View” – “Element” komutunu eleman üzerinden sağ tıkla çalıştırmanız önerilir. Bu durum çalışılan görüntüye özel o elemanı görünmez yapacaktır böylece siz de belirlediğiniz görünümlerde gerekli ancak kafa karışıklığına sebep olabilecek referansları modele müdahale etmeden çıkarabileceksiniz.

Revit'te Model Elemanlarını Yanlışlıkla Silme

10. Revit’te Yanlışlıkla Elemanları Hareket Ettirmek

Neden?

Sıklıkla karşılaşılan bir diğer konu da öğeleri yanlışlıkla hareket ettirmektir. Bunun en önemli nedeni, “Drag Elements On Selection-Seçim Halindeki Elemanları Sürükle” adı verilen bir seçim seçeneğidir. Bu seçenek ekranınızın sağ alt köşesinde bulunur. Etkinleştirildiğinde, öğeleri tek bir tıklamayla seçebilir ve taşıyabilirsiniz.

Revit'te Elemanları Yanlışlıkla Hareket Ettirme

Çözüm:

Deneyimlerime göre, bu araç birçok soruna neden olmaktadır ve standart olarak devre dışı bırakılması gerekmektedir. Sağ alt köşedeki seçim butonunun son imgesi olan taşı imgesini kapatmanızı önemle rica ederiz.

Revit'te Elemanları Yanlışlıkla Hareket Ettirmek

Revit’i Şimdi Ücretsiz İndirin

Uzman Ekibimize Sorun